Den stora grävardagen

Igår var det ju "stora sjusovaredagen" - då låg jag till halv tio! Tillhör ju inte vanligheterna (eller hur Vittra?). Dagen idag får vi döpa till "stora grävardagen". Pappsingen och min svåger Lars skulle hjälpa mig att bli av med min fukt i källaren. Lars tog sin lilla grävmaskin och pappa sin skyffel. De var hur duktiga som helst. Jag körde runt i stan och letade efter en sk Platonmatta men byggaffären hade lördagsstängt, Cheapy sålde bara rullar i 20 meters klassen (jag behövde 3m) men på OBS hade de så jag fick köpa min lilla bit matta. Efter ett par timmar var allt klart! Skönt, nu kanske källaren kommer att lukta lite mer fräscht i framtiden.
image19
Lars minsta grävare i maskinparken - men attans så stark.

image18
Hur duktiga gossar som helst!

image20
Arbetet övervakas noga av "syster (i dubbelbemärkelse) Christel"

Apportering och skotträning

Idag var vi och apporteringstränade på Åhusfältet igen. Dumt nog tog jag bägge med mig så det blev lite väsen. Jag provade med att kasta dummien över ån igen men fick låna en bättre kastare än mig själv. Shiva var tillbaka mycket snabbare än hon gjorde sist, det berodde kanske på att hon inte gått över bron idag.

image12

Vittra fick både flera markeringar och ett rätt stort sök. Fem kastade dummies och hon tog in tre av bara farten. Hon ligger i som en liten myra och har en kanonbra näsa. Vid markeringarna så har hon en förvånansvärt bra avståndsbedömning för att vara så liten. Men bäst av allt är att hon kommer direkt in med dem. Inte gärna i handen med en gång utan hon håller gärna kvar den nära matte och myser ett tag. Men lika snabbt in som ut!

image11

Senare på eftermiddagen åkte jag till Landskrona jaktskyttebana för att skotträna både Shiva och Vittra - av olika anledningar. Vittra för att bli van vid skott och Shiva för att "tagga ner" då hon är lite för het när det skjuts. Vi började med det tunga artilleriet - men det blev lite för tungt. Studsare är ju inget för en apportör. Shiva taggade dock inte upp men Vittra blev lite låg av dessa starka skott. Så de fick in i bilen ett tag. Sen blev det hagelskott istället. DÅ gick Shiva upp i varv. Hon hade koll på varje duva och trodde att hon alena skulle få hämta in det som föll. Men efter ca 250 skott så lugnade hon dock ner sig lite och pep inte så mycket mer. Men ville hela tiden dit där hon trodde allt hade hamnat...hon ville inte gärna in i bilen igen. Vittra blev inte alls så "tryckt" av dessa skott men fattade inte varför Shiva blev så upphetsad heller.

image13

Träning på Åhusfältet (i Hässleholm)

Igår var vi och tränade på Åhusfältet i Hässleholm. Med var Kia med Coffe och Bigge, Sara med Östen och Sudden, Maria med Meia och jag och Shiva. Vittra fick vara hemma hos min mamma då jag skulle försöka "få fason" på Shivas fotgående och kontakt. Det gick bättre än i helgen men hon svävar gärna iväg. Hon fick dock vara lös nästan hela träningen för att även träna stadga. Vi började med att kasta markeringar över Almaån som är sprängfylld med vatten just nu. Den är hyfsat ström så de fick jobba lite när de skulle försöka hålla riktningen när de simmade. Jag och Shiva gick runt över en bro för att kasta till de andra. Shiva som insåg "dagens allvar" hos matte både kissade och bajsade mitt på grusvägen under fotgåendet. :- ) Stackars Shiva *ler*

image6
Lös Shiva som väntar tyst! och otåligt.

Det var en rätt tuff uppgift att simma över ån två gånger men de flesta klarade det galant. Shiva som älskar att simma i vanliga fall blev helt plötsligt lite lat och konfunderad och försökte gå runt tillbaka men tyckte samtidigt att bron låg för långt borta. Till slut insåg hon dock att det fick bli en simtur till. Nästa moment hon fick göra var ett linjetag med vilt. Fungerade utan problem. Kul med riktiga pippiar. Roligt var även att Shiva inte piper fullt så mycket när hon sitter lös som när hon är uppbunden och de andra jobbar. Måste bara ha mer "koll" på henne så hon inte knallar. Vilket hon givetvis gjorde när jag kastade ut ett sök till Bigglos och han fick kommando att hämta - helt plötsligt var Shiva oxå ute i rutan. *skäms*

image10
Kia jonglerar med både Bigglos och Coffe

image9
Sara Sudden och Östen

Shiva fick ett sök med bara fågel och det gick som på tåget. Sen provade vi att kasta låååånga markeringar till hundarna och det såg ut som ett sprinterlopp för hundar. Vilken fart och stil. Enligt Kia som stod i andra änden hade alla hundarna snygga och snabba upptag.

image7
Maria dirigerar ut en för dagen lite trött Meia

Ett roligt moment som vi gjorde slutet var en walk-up. Vi gick på linje och kastade dummies till varandras hundar. Enkla markeringar men SVÅRT med stadgan. Shiva satt väldigt löst i början men lugnade sig efterhand då hon började fatta att man fick vänta på sin tur. I slutet kastade vi även störningsmarkeringar när hundarna var på väg in med sina apporter. Nyttigt och kul!

image8

Workingtest hos Kennel Meitas

I lördags var vi på Workingtest hos kennel Meitas. Jag, Kia och Sara fick vara med trots frånvaron av Meitas hundar. Provet gick i Fredskog utanför Hässleholm så det var nära och bra. Shiva var lite stressad och "oförig" - kanske på grund av att lill-Vittra var med och busade. Får lära mig av det och träna hundarna mer separat. Det som märktes mest på testet var vårt ekipages helt frånvaro av kontakt, lydnad och annat finlir ;-) Apporterar gör hon ju som hon skall trots allt. Det som dock förvånade mest under dagen var att Shiva inte alls fick till apporterna i sökrutan. 10 dummies i liten men tungsprungen ruta resulterade bara i 3 apporter på 5 minuter. Det var en gåta. Vi skämtade lite om att de som startat precis innan troligen hade grävt ner apporterna då vi inte hittade dem. Annars så gick det väl som förväntat. Styrkor och svagheter visade sig tydligt. Vi försökte oss på en svår och lång dirigering men hon vek av linjen efter halva vägen - sen fanns inga stoppsignaler i världen som hjälpte. Riktningsanvisning funkar inte i det läget heller. Snäll domare gav oss dock några blygsamma poäng för snabbt upptag och bra inleverering. En annorlunda vattenapportering med dubbla dammar gjorde vattnet till en rolig träning och det roligaste för matte var att dummien så småningom lämnades direkt i hand.

image3

 Hela Workingtestet vanns av Marie och Agnes. Agnes var en fröjd att se. Grattis till henne Marie! Hon är dessutom utseendemässigt sin mormor Elvira upp i dagen.

image4
Två "utbölingar" till (förutom mig själv) var Sara och Kia. Kia tog sig till final med Vittras mamma Coffie. Det är något för Vittra att ta efter.


image5

Till final tog sig även Mia och Viggo Valnöt. Bra jobbat Mia!


En mycket trevligt upplagd WT och arrangemang! Tack Tonie och Marie!


RSS 2.0