Konfirmation, å promenader.

I fredags kom "tokholmarna" ner för att närvara på Marcus konfirmation. 

image651
Min äldsta syster Suzan

image652
..hennes dotter Hannah

image653
..å son Svante som passat på att fylla år härom veckan. Vi firade honom med lite presenter och tårta på fredagen när de kom ner.

På lördagen var jag och Mia ute med hundarna i Tormestorp. Hon skulle oxå på konfirmation på eftermiddagen så vi passade på att rasta av hundarna ordentligt.

image654
Viggo pussas med Vittra

image655
...full fart mot Sherwoodskogen?

image656

image657

Sen var det konfirmation för Macus i en fullsatt kyrka i Hässleholm. Jag hade inte ens varit uppe på läktarna tidigare men de var de enda platserna som fanns och då var vi där en halvtimme innan de började....

image658
En eftertänksam? Marcus.

image659
..när allt var över i kyrkan.

image660
..och vid presentbordet.

Vi blev bjudna på en dignande och mycket delikat buffé - å man äter ju alltid för mycket! Vet inte varför man alltid skall överdriva så man hamnar i "paltkoma" efter maten. Kaffe och kakor bättrade ju inte på det hela precis.

Idag var det ingen söndagsträning som vanligt då tre av "meritjägarna" startade på jaktprov och två av de andra åkte med som åskådare. Jag bjöds på lunch hos mamma och pappa och jag passade på att samla kusinerna för en gruppbild.

image661
..de har blivit stora nu.. flera är nog på väg att växa förbi en.

Sen var det dags att rasta djuren igen. Jag tog Tees med mig när mamma och pappa skulle köra stockholmarna till tåget. Mia och Viggo mötte upp på en annan runda i Tormestorp än den igår och här kommer lite bilder från det. Kan säga att jag fick duscha alla tre och satt och plockade fästingar i flera timmar på dem. Men vackert är där nu när bokarna slår ut och alla vitsippor är kvar.

image662
Matmor?

image663
Vittra blev lite skogsrädd för några trädtickor *ler* Men efter lite övertalning och godis så gick det an att nosa på dem. Detta var på tillbakavägen när hon frivilligt - men lite försiktigt - luktade på svampen.

image664
En ljuvligt vacker vattensamling - men så dyngiga de var när de kom upp!

image666
Men det hindrade så klart inte dem att simma där så länge som de fick.

image667
Viggo i full karriär in från solen in till "blomsterlandet"

image668

Förutom fästingarna så är det en väldigt härlig skog.

Dagens Lindström:

image669

Tranetorp och trädgård

Igår var det ingen lydnadsträning för Vittra då det var spårträning i söndags istället. Jag har fått bytt bort mina spårträningar efter som det krockar med mina jaktträningar i Lönsboda. Jag kommer få två lydnadsträningar till godo istället i en annan grupp. Så det var en "ledig" eftermiddag och kväll fast det var måndag. Jag passade på att köra hem till Jörgen för att få min dator avdammad (med hans tryckluft) då fläkten i datorn lät som ett gammalt tröskverk. Jag kan bara gissa hur mycket damm där var i men glad för att jag slapp se det ;-) Jörgen undrade om jag aldrig städade nån gång?!?! Men att städa tycker jag är ett överskattat fenomen. Fem år gammal är ju datorn och den står på mitt mest skitiga ställe. Precis innanför dörren där både jag och hundarna alltid går in och ut. Det var inte bara damm i den sa han utan mer jordliknande stofft ;-) Nåja, nu skall den väl inte börja brinna på ett tag iaf och den låter betydligt bättre.

image632
 Ozzy och Vickan i deras fina rastgårdar

image633

Efter lite fika passade jag på att göra Jörgens hundar vårfina med saxen men jag tar inte på mig något ansvar för deras frisyrer då jag vet att han klipper ner även fanor och byxor på dem när jag åkt därifrån. Men halsar och framförallt öron trimmades ner prydligt. Ozzy blev en riktigt stilig kille och Vickan hade redan från början de minsta öronlapparna jag sett på en flat. Men några klipp blev där ändå.

Sen invigde vi Jörgens nya (och dyra *ler*) gasolgrill och det var riktigt gott med korv ute i friska luften. Det blåste lite snålt men solen strålade hela eftermidagen.

image635
Grillmästaren själv

Shiva och Vittra var platskommenderade på gräsmattan när vi käkade men det lyckades inget vidare *ler* Jag såg riktigt vad Jörgen tänkte när jag ideligen fick lägga ner dem igen. Vittra var faktiskt betydligt duktigare än Shiva. Shiva flög dessutom ihop med Vickan ett par gånger under eftermiddagen och det känns ju inte okey.

image636
Shiva vädrar korv?

image637
Duktig tös

image638

När vi käkat färdigt gick vi ut på ängen bakom ena längan och tränade lite med hundarna. Vi började med Vickan och Vittra. Båda två var laddade och ville jobba. Vickan är en lite rultig 8 årig dam som inte bestämt sig om hon skall vara brun eller svart så hon är båda delar. Men krut i tanten är det.

image639
Jag vet precis vad husse har där inne säger Vickan

image640

image641
Vittra på väg in och Vickan sitter passiv

Jörgen kastade ut ett fält med fem dummies och Vickan började. Vittra började yla som vanligt så vi lät henne jobba av sig lite stress så småningom. Hon sprang och sprang kändes det som och hon fastnade lite i samma område stor del av tiden. Hon hade inte "alla cyklar i stället" hela tiden pga sin exaltering men hon lugnade sig efter ett tag och gjorde bra apporteringar och avlämningar. Men i början satte hon sig ett par meter från mig och ville tjuvstarta några gånger.

Sen bytte vi hundar och tog ut Ozzy och Shiva. Så här stilig hade Ozzy blivit genom saxen.

image634

Vi la ut ett likadant sök till dessa hundar och sen gjorde vi några dubbelmarkeringar. Jag hade glömt visselpipan hemma så dirigeringarna gick ju sådär. Men "stanna" fungerade faktiskt bättre än stoppsignalen på Shiva.

image642
Inget fel på Ozzys fart heller (jag kallade honom Oscar hela dagen men det var ju hans pappa som hette det)

image643
Inget fel på avlämningarna heller

Stilstudie i Ozzy:
image644

image645

Även Shiva fastnade på kort. Hon jobbade bra idag och var väldigt kontaktbar då det varken sköts eller fanns vatten i närheten.

image646

Idag (tisdag) har det blivit trädgårdsarbete hela eftermiddagen. Mina pallkrageodlingar börjar ta form. Rötterna efter körsbärsträdet är borta och det har jämnats till "någorlunda" så kragarna kunde ställas på plats. Locken är inte monterade riktigt ännu men jag har börjat att plantera jordgubbar, lök och vitlök i den ena kragen. Vitlöken är sent satt, jag vet, men det var vitlök som grott i kylskåpet som sattes i på skoj. Potatisen är oxå satt i stora murarbaljor på försök. Fyra sorter för att se om det blir någon skillnad. Första gången jag satt potatis ovan jord faktiskt.

image647

Jag skall snygga till runt om kragarna sen och även lägga cementplattor runt om för att underlätta skötseln men ville bli färdig så jag kunde så och plantera först. Får väl se om det blir något till det i sommar.

image648

image649
Flera olika sorters jordgubbar. Minst sex olika tror jag.

Dagens Lindström:

image650

Träning och trädgårdsarbete

Idag var jag rädd för att inte kunna komma ur sängen pga träningsvärk. Men det var inte så farligt som man kunde tro. Det var bra att Mia och jag var en runda med hundarna efter trädgårdsarbetet igår så jag fick leda till mig igen. Idag var det dags att träna igen och det skulle vara hemma hos Scilla i Låkhult. Annalena har flera dammar på sina ägor och vi skulle träna vid den ena. Vittra fick vara på kollo hemma hos Viggo och Mia.


Shiva har ju gått ur sin skendräktighet för några veckor sedan och efter den har hon en period då hon är mer stressig än vanligt. Så även idag... Vet inte varför hennes stress påverkar mig så negativt men jag tycker hon är skitjobbig just nu. Hon piper och gnäller mest hela tiden. Inte blir det bättre av att vi skulle vara vid dammen hela tiden. Hon ääälskar ju vatten och skulle vilja ligga i mest hela tiden.


Vi började med några svåra dubbelmarkeringar där vi var två kastare. En som hunden fick byta terräng flera gånger för att slutligen hitta den på en nyplöjd åker och den andra apporten kom i ett snårigt träskigt område. Detta vållade bekymmer för de flesta och jag såg för första gången Sixten ta miste på en apport med flera meter. Han hittade den relativt snabbt men det var tuffare än vanligt för till och med honom. Jag valde att göra övningen till två enkelmarkeringar istället och Shiva satte dem utan problem.


image613
Fantastiska diregeringsövningar: Här Ingegerd och Olli

image614
Fattar inte riktigt hur man kommer så långt...

image615

Sen tränade vi dirigeringar över dammen som hade en liten ö i mitten och upp på land en bit. Jag insåg genast våra begränsningar och gjorde vanliga vattenmarkeringar istället. Både "mitt i vattnet" och bakom den lilla ön. Jag var väldigt säker på att hennes fel beteende att gå upp på fel sida skulle komma fram igen - men hon skall ju aldrig vara förutsägbar den hunden. En apport hämtade hon till och med bara några decimetrar från motsatt strandkant men hon gick lätt att styra mot mig igen med ett enkelt nej och "häråt". Lika enkelt var det verkligen inte i Arrie... Apporterna kom inte riktigt i hand idag heller men jag hade bestämt att det inte var avlämningarna vi skulle träna idag utan att hon inte skulle gå upp på fel ställe. Det andra får vi ta itu med en annan gång. Stod jag nere i vattenkanten så fick jag den i handen.


image616
Julia i full fart

image617
Julia på andra sidan

image618
En fin avlämning. Alla Julias avlämningar som jag såg gick himla bra idag.

image619
Olli fick agera "Boll-Kalle" till de dummiesar som inte kom in 

image620
Mia och Micke som som glad publik

Sen bestämde en av hundarna (kommer inte ihåg vilken) att det var fika. Vem vågar säga mot det? I dag var det en hund som både bestämde när vi skulle fika och när vi skulle börja jobba igen. *ler*

image621

image622

image623
Scilla kan både göra "high five" och "high ten" Här är det en våldsam variant av den senare igång :-)


image624

Sen tyckte Scilla att vi fikat länge nog. Då tog hon resolut tag i ett knippe dummies och bar omkring dem tills vi fick fart på oss igen.

image625

image626


Efter fikat tränade jag lite klockan en bit bort och försökte framförallt att öka avståndet mellan mig och hunden. Jag utmanade Shiva lydnadsmässigt några gånger och la ena apporten rätt nära vattenkanten. MEN hon lyckades motstå att bada. Ibland blir hon osäker på mig att jag verkligen lagt ut någon dummy åt de håll jag ska skicka henne men med lite påminnelse och stöttning fungerar det. Jag provade även att lära henne nytt kommando på höger och vänsterskickandet, tänker börja med "så" istället för apport men det var inte så enkelt. Shiva vill vänta tills rätt kommando kommer. Vi får ha dubbelt ett tag. Blev oftast "så-apport" *ler*

image627
Mia ute och lagt ut dirigeringsdummisar till Charlie

image628
"Jag ser dig matte..."

Jag avslutade med lite linjetag till Shiva som faktiskt fungerade bra. Sen hade nog de flesta fått nog för idag och vi bröt upp. Annalena och Scilla bor ute i "ödemarken" och fast jag varit där ett par gånger tidigare så körde jag vilse på vägen hem. Kändes till en hel evighet innan jag kom till en asfalterad väg strax utan för Lönsboda...

Sen var det dags att hämta Vittra på kollot. Hon och Viggo hade hållit igång hela dagen så de var lite möra när vi väl kom dit. (Mia och Henrik oxå tror jag ;-) Vi körde iväg och köpte pizza så vi slapp laga mat och den satt perfekt ute i solen!

image629

Vittra var så trött att hon orkade inte ens tigga fast det var pizza...jag fick gå bort med pizzakanterna till henne *ler snett*

image630

Sen var det bara hem till Jerusalemsförstörelse igen (dvs min trädgård) och hugga tag i den igen. Därför blev det en sen uppdatering idag. Nu är jag ännu mörare i kroppen...får se om jag kan ta mig ur sängen i morgonbitti.

Dagens Lindström:

image631


Slutspelet för körsbärsträdet

Man trodde ju att körsbärsträdets historia var till ända i höstas. Kvar stod bara en "liten" stubbe. Min svåger som har en grävare lovade att hjälpa mig att dra upp stubben så jag blev av med den. I min fantasi...eller i brist på fantasi... så såg jag framför mig ett litet hål och en stubbe intakt vid sidan av hålet när han var färdig. Verkligheten så lite annorlunda ut. *ler* Ett tag såg det ut som trädet var lika stort under jord som det varit ovan jord. Här kommer en liten bildkavalkad från idag. (själva jobbet med grävaren tog nog inte ens en kvart...)

image603
Min lilla oanseliga stubbe före...

image604
En knapp tredjedel uppe..

image605
Grävarmästaren Lars själv...

image606


image607
I princip allt uppe som skulle upp. Visst var det mer än man trodde?

Sen var det Carina själv som fick såga av rötter som satt kvar
med motorsågen och yxa.


image608
Det mesta avsågat och bortforslat. Återstår "bara" att jämna till det hela.

image609
Hundarna framför och bredvid det mest av rötterna

image611

image612

Dagens Lindström:
image610

Söndag

Idag var vi vid Hjärtasjön igen. Det kändes om det var länge sedan bara för att jag missat förra veckan när jag var i Arrie. Vi kom fram till att denna gången var en av de få gånger det inte har regnat eller varit snö. Solen sken nog mer än halva träningen idag. Med idag var förutom jag och Shiva även Ingegerd och Olli, Fia och Sixten, Barbro och Julia, Annalena med både Scilla och Doris (en otroligt näpen drever, pigg och glad och nästan lite retrieverlik ;-) och Mia och Micke med Charlie. Nolte var "sjuk i mandlarna" och gick på penicillin så Cecilia fick hoppa över både tävling och träning.


 Idag var vi rätt fokuserade på stadga och linjetag. Förstår inte det ;-) Är det tävlingsdags??? Vi började iaf med att träna stadga. Vi började med att låta drevern vara störning *ler* Doris fick gå zig-zac mellan hundarna och det märktes att hon var ny i gänget. Shiva triggades väldigt mycket av henne och ville gärna leka med henne istället. Hon blev busig bara av att se henne. Men hundarna satt kvar för det mesta. Sen börjades det kastas dummies hej vilt omkring hundarna som satt i ring. Alla satt snyggt fast det ryckte lite i Shiva mellan varven. Sen ställde vi oss i två led mot varandra och så kastade alla förare en dummy i tur och ordning till någon annans hund. Här gällde det att ducka mellan varven *ler* Jag vet inte vad jag hade gjort men det kändes som många siktade på mig! Hmm... Får väl fundera på vad det står för ;-) Hundarna fick springa igenom klungan med hundar både på vägen ut och in. Detta fungerade också väldigt bra och det var bara vid ett tillfälle som stackars Sixten skulle få apportera med då stack både Shiva och Julia oxå. Annars var det faktiskt lugnt med det också. Shiva skulle dock ta en liten sväng om Julia varje gång på väg in för att retas eller för visa upp sin dummy. Ofog!


Så var det dags för lite dirigeringar. De hundar som kommit lite längre gjorde en dirigering som började som ett linjetag, sen blåstes stopp och så riktades hunden till höger eller vänster. Ibland fick hundarna fortsätta på linjetaget rakt fram också. Såg snyggt och bra ut för det mesta.

image583
Ingegerd i instruktionstagen - Olli fattar att det inte gäller honom

image584

image585

Det blev flera och intressanta diskutioner om hur man bäst och tydligast gör tecken och vilka kommandon man kan använda. Jag fick iaf klart för mig att jag skall sluta säga "apport" vid höger och vänster utan istället använda kommandot "så" eller något liknande.  Jag bör iaf börja lägga märke till vilka kommandon jag använder och när. Jag använder nog både "apport" "ja" och ibland även "ut" lite omväxlande. Jag får nog skilja lite bättre på det. Även bestämma mig om jag skall ha ha armtecknen stilla eller i rörelse. Finns både för och nackdelar i det.

image586

Shiva och Julia gjorde lite varianter på klockan och det sitter rätt bra på Shiva även om hon ibland inte litar riktigt på mig. Vid ett tillfälle trodde hon inte att det var något utlagt bakom henne och ville inte riktigt "ut". Men när jag gått ut och lyft på den för att påminna om den så satte hon den så klart. Nästa steg jag behöver träna på är att öka avståndet mellan mig och hunden. Avståndet till apporterna kan vara rätt långt utan problem.


image587
Barbro och tydliga tecken till Julia

image588

Sen var det fika! Solen kom fram väldigt lägligt till fikapausen.


image589

image590


image591


Efter fikan kunde jag inte låta bli att träna några vattenmarkeringar. Jag hade funderat ett varv på hur jag skall gå vidare med dem och tänkt prova att inte ta mot dummyn om inte Shiva lämnar den i hand utan istället  lägger den och skakar sig först. Efter lite konfererande så provade vi det. Shiva la den och skakade sig och jag gick iväg lugnt och stilla utan att säga något. Hon förföljde mig och la den i omgångar och jag fortsatte att lämna henne. Till slut la hon den och lämnade den och jag plockade upp den. Nästa dummy fick jag i hand direkt! Vet inte om det hade någon betydelse men kanske det kan vara en väg att gå?

Sen gick gänget iväg och jag fick för mig att de gick neråt så vi gick dit ner. Men där var inga så jag passade på att lägga ett långt linjetag som Shiva var med ute och la ut. 4 dummiesar och den längst ut låg helt gömd bakom ett litet backkrön. Shiva verkade komma ihåg alla fyra så hon tog in de snabbt och enkelt. Sen gick vi tillbaka och letade efter de andra. De var bakom stugan och kastade dubbelmarkeringar på linje.


image602

image592

image593

image594
Olli i full karriär

image595
Första hund som jag sett har sökt av en stengärdsgård.
Smart och skall Olli till det så klart!

Sixten fick jag tyvärr inga bilder på idag men han gjorde det starkaste markeringsarbetet som jag såg idag. Han är alltid vass på det men idag var han outstanding. Den ena markeringen var jag nästan säker på att han inte såg (den hamnade bakom två stengärdsgårdar) och de andra hundarna hade helt klart svårt att se dem men Sixten fixar.. Han har alltid rätt så när som på max ett par decimetrar. Fattar inte hur han gör!

image596
Barbro och Julia in action

image597

Jag gick lite närmare när Shiva skulle hämta och vi gjorde bara enkelmarkeringar. Men jösses vad Shiva var taggad idag. Hon sprang så fort både på vägen in och ut så hon var nästan ett par meter före sig själv kändes det som. Det var som hon hade så mycket uppdämd energi och stress som hon försökte bli av med. Men hon var fokuserad och gjorde ett mycket bra markeringsarbete ändå. Hon är lite speciell den hunden. Ingen av mina tidigare hundar har stressat så mycket och ändå har ingen av dem klarat av att hålla fokus och vara så arbetsför efter press/stress som Shiva gör. Det är väl hennes styrka ändå.


image598
Fast hon är raketsnabb - ser hon ut att vilja springa ännu fortare...

image601

image599


Sen kunde jag inte låta bli att göra några vattenmarkeringar till. Dum som jag är hoppades jag väl att det skulle varit en "quick fix" med att gå ifrån henne en gång men det är nog något jag får göra konsekvent under några veckor för att det skall befästas. Jag måste komma ihåg:

Vara tyst!!!!

Gå ifrån lugnt om hon lägger ner den

Stå nära för att ta emot

Stå upp precis som vid en vanlig avlämning

Beröm översvallande om hon lyckas.


Hur skall jag klara av att hålla fokus på allt det? *ler* Jag är ju inte ens gråhårig ;-) (internt skämt)

Dagens Lindström:
image600


En uppdatering till...

Måste uppdatera en gång till idag. *ler* Idag när jag rastade hundarna tog jag två minidummiesar med mig i fickan. Vittra känner nog lukten av när jag har dem med för hon är extra uppmärksam när jag har dem i fickan. Hon springer lite fram och tillbaka men har alltid ett getöga på matte. Bara för att kolla hur uppmärksam hon var för ljud så gjorde jag ett smackande ljud med tungan och hunden sätter sig direkt! *skrattar* Såg hur kul ut som helst. Men hon såg lite generad ut ;-) Sen gjorde jag lite andra ljud och hon stannar blixtsnabbt men satte sig inte mer än den första gången. Snacka om att hon tycker stoppsignalen är kul. Hoppas jag aldrig fördärvar den. Men för att inte tjata ut den så måste den ju användas på något pedagogiskt sätt.

Idag la jag (som ofta) en eller två apporter efter mig där jag gick. Det går ju inte att kasta när bägge är med för då hörs det ju. Vittra är van vid att jag gör så och behöver inte mer retning än så för att göra ett linjetag. Hon fattar direkt. Första apporten hann jag bara lyfta armen så tjuvstartade hon och sprang nog 40 m innan den låg utlagd. Inga problem förutan tjuvstarten. Sen gick vi en bra bit till och så droppade jag båda dummiesarna med lite mellanrum. Inga problem med det heller och ingen tjuvstart heller. Sen kunde jag inte låta bli att prova med att droppa en bakom mig igen.... skicka Vittra och stoppa henne på stoppsignalen. Det var ju en chanstagning då ingen kunde rätta till det om hon inte stannade men det kändes så säkert både när vi gjorde det med Gert på kursen sist och med Mia i förrgår. Så jag chansade. Vittra stannade på en halv sekund och svängde runt i luften och väntade på sin belöningsdummy. Så skickade jag henne på "ut-tecknet" istället och hon vänder sig lika sekundsnabbt och hämtar in den utlagda istället. Vilken tjej!!!! Som hon gillar detta! Man kan ju nästan inte låta bli att upprepa det men jag fick hålla mig.

image580
(fotograf Miamaria)

Jag gjorde en ny övning istället som avslut. Jag droppade en dummy bakom mig och gick en bra bit. Sen sneddade jag ut på ett fält så att linjetaget inte skulle gå i mina fotspår som det brukade. Men det var fortfarande i väldigt känd miljö och situation. Vittra hade inga problem med detta heller. Hon gick som på linje även om det var diagonalt över en äng utan något att följa. Helt fantastiskt. Inte så långt avstånd dock men ändå... Vilken dirigeringshund. Sån har jag aldrig haft innan ;-) Shiva springer omkring rätt oberörd omkring detta och ser ut som hon säger "låt de hålla på med sina lekar. Jag tycker det är roligare att leta reda på dem själv - utan hjälp" ;-)

Avslutar med en bild från i måndags när Mia och jag rastade hundarna tillsammans och där slank även med en liten spaniel på rundan. Tees är den tjej som klarar av Viggo bäst...hon fick honom tom på rygg så hon kunde anfalla honom uppifrån liten som hon är - men det är ju som bekant inte storleken som gäller ;-)

image581
Här har de dock en ny dans för sig...kommer inte ihåg vad den hette. "...så går vi runt kring en Miaaamariaaa" kanske?

Andra dagens Lindström:
image582
 

Linjetag...

Fick fler bilder av Helene igår. Nu vet jag varför inte vårt linjetag fungerade i Arrie ;-)


image577
Hörru´   se vart jag pekar!

image578
Inte där heller.....

Dagens Lindström:
image579

Lydnadskurs med Vittra och "det bidde en 3:a"

Igår var jag iväg på lydnadskurs i Norra Mellby. Det är hos Annica Annell som jag känt i många år. Hon har startat Adseke Hundskola för att ge alternativ till Brukshundklubben och det testar jag med glädje. Jag gav Annica i uppdrag att lära mig att lära Vittra att gå fot. Om annan lydnad fastnar gör det inget med det är fotgåendet som jag vill ha hjälp med. Ingen av mina andra fem tidigare hundar har kunnat gå fot med någon reda. Hon antog utmaningen å vi får väl se hur det blir ;-) Men redan på första gången så fick jag nog mer feedback, både positiv och negativ, än jag fått på alla kurser sammanlagt på Bhkl..... Säger en del. Vittra var lite hängig men hon är skendräktig så det beror väl på det. Första halvtimmen var hon dock taggad och fullt koncentrerad på Annica men när hon till slut förstod att hon inte skulle kasta något var hon rätt tråkig *ler*

Idag SMS:ade mig Mia att vi visst inte hade nollat i Arrie utan fått ett 3:e pris. Inte så mycket att skryta om och väldigt "snällt" bedömt men vi behövde tydligen inte skämmas ensamma. Av 8 Nkl hundar så var det ett 1:a pris. fyra 3:e pris och tre 0:or.

Hittade en Lindström som passade den dagen rätt bra *ler* Något modifierad....

image576

Usch och oj och ve...

...vad det gick uselt idag! Varför kastade jag bort en söndagsträning på detta ;-) Det gick riktigt riktigt illa idag faktiskt. Ingenting stämde. Det var alltså inofficiellt jaktprov i Arrie idag. Ökl och Nkl. Det är iofs alltid kul att träffa hundmänniskor i sådana här sammanhang och så även denna gång. Ny bekantskap idag kom från bloggarnas värld - Wallanders MOR Helene :-) Kul att träffas live när man bara bloggat tidigare - eller visst ja´... det är ju oftast Vittra och Walle som bloggar ;-)

Öppenklassen började och där var fem startande. Alla var väldigt duktiga och ingen gick ur hand och knallade, ingen misshandlade viltet och alla hade arbetsglädje så det räckte. Tror det gick bra för allihop även om domaren gnällde lite på deras lydnad. Det var faktiskt lite kinkigt gjort. Sen var det dags för Nybörjarna. Jag tittade på första hundens två vattenmarkeringar i en liten vik och linjetaget, sen gick jag och hämtade Shiva. Hon var rätt taggad efter att ha suttit i bilen några timmar men det kändes som vi hade hyfsad kontakt första timmen. Men bäst av allt så var jag faktiskt INTE nervös i förhållande till hur jag var förr om åren. Å det var ju faktiskt därför jag var där - för att träna upp min tävlingsvana. Lite pirr blev det precis innan men helt hanterbart. Sen började jag prata lite med en hundägare som oxå hade en Inkwellshund och så jämförde vi lite. Hans hund låg och sov djupt vid hans husses fötter och Shiva började hetsa upp sig och pep mer och mer ju fler skott hon hörde. I efterhand var det nog dumt att jag stod där för så länge jag höll på med att göra något med Shiva, typ gå fot och så,  såg hon rätt lugn ut. Men hon varvade upp som sagt och det gjorde troligen jag oxå.

Så var det då vår tur och fotgåendet fram till domaren gick väl sådär. Inte snyggt men hon följde hyfsat. Vi började med två enkelmarkeringar i vatten. Det var vid en liten vik som nästan såg ut som det var en större ö rakt framför oss. Inte alls många meter vatten alltså. Jag har svårt att uppskatta meter men det var hyfsat nära. Lite vass och annan vegetation men helt ok. Jag var lite rädd för att Shiva skulle knalla men hon satt snällt kvar. Hon simmar ut till första fågeln och tar den snabbt men sen börjar eländet. Medan jag stod och funderade på om jag skulle få den i hand eller inte börjar Shiva simma mot ANDRA stranden som iofs var närmare men ack så långt ifrån matte...sen gick det bara snett alltihop. Hon sprang upp på den stranden, la fågeln, skakade sig, tog upp den igen och tittade upp för backen...sprang sen fram och tillbaka kors och tvärs för att leta efter någon listig väg att ta sig tillbaka. Jag blåste inkallningssignal, ropade hit, morrade osv varje gång hon tog riktning från mig och då stannade hon, sprang ner till vattenkanten och såg villrådig ut. Jag vet inte hur lång tid detta tog men det kändes väldigt låååångt. Hon la fågeln flera gånger och tänkte simma tillbaka utan men jag fick tillslut henne att ta den och simma tillbaka med den.

image572
Shiva på väg in till slut - var tvungen att "trångas" lite med skytten. (Bilder från Helene & Wallander)

image573

Fågeln la hon precis innan mina fötter... *pustar* Ja ja...så kan det gå. Men nästa borde hon ju förstå att det är bäst att simma direkt tillbaka med? Icke sa nicke! Alltihop upprepade sig och jag kände bara att jag kunde lämna både hund och ställe på momangen. Å jag skulle väl igentligen brutit men det gör man ju inte.

image574
På väg upp till funktionären på andra sidan

image575
På väg in till slut med andra truten (alla vackra svart-vita bilder från Helene & Wallander)

Shiva har gjort något liknande tidigare vid en å. Men den gången så hade vi först stått på ena sidan och kastat till de andra och sen gått tillbaka och fått kastat till oss. Den gången stod hon oxå och tvekade vid vattenkanten och lämnade sen dummyn och tog en bro tillbaka en bit bort. Men jag har inte tänkt så mycket mer på den episoden - förrän idag. Detta är troligen något vi måste jobba bort.

Sen skulle vi bort till ett linjetag och "fotgåendet" lämnade allt övrigt att önska. Konflikten var total och Shiva ville visst inte vara hos matte för hon verkade så konstigt arg... Linjetaget gick givetvis inte heller. Hon vek av linjen efter 20 meter och började med ett fritt sök. Inga stoppsignaler i världen gjorde att det gick att upprätta någon kontakt. Inga inkallningssignaler heller. Hon tog fågeln på sök. Fotgåendet till sökrutan gick lika illa. Sen på söket så släppte min irritation lite för det fanns ingen heder kvar att försöka upprätthålla längre. Fem fåglar av sex skulle in. Rutan var en liten äng som sluttade brant ner till vattnet. Flera vilt låg i den sluttningen. Första fågeln kom in utan problem, avlämningarna resterande dag var helt ok. Andra "apporten" var...ja gissa var det var? Jo, en brödlimpa! Eller något baguett-liknande *skrattar* Uppblött och äckligt. Förmodligen utlagd till fågelmat. Snyggt avlämnad i hand ifall matte skulle vara hungrig. :-) Sen tog hon in fyra fåglar till. Snabbt, snyggt och enkelt. Sista momentet var en lite längre markering på land. Lätt som en plätt. Fotgåeendet tillbaka till startplatsen gick perfekt. Kritiken var som väntat inte så översvallande för över halva provet var hon ju helt ur hand. Supernolla!

Vid passiviteten efter så stod hon och småpep hela tiden. Sen gick jag iväg och tog min fika en bit bort och Shiva stod och taggade upp igen när skotten på nästa hund gick.... Tror faktiskt jag ger upp tävlandet med denna damen.

Kort från dagen kommer nog när Wallanders matte hinner skicka dem. Jag hade fullt upp av annat ;-)

Dagens Lindström :

image571

Träning med Miamaria

Min träning igår frös ju inne pga maginfluensa. Men idag kände jag mig helt okey igen så viltet kom till användning idag istället. Jag ville ju prova Shiva en gång till på vilt innan provet i morgon. Men ändå så blev det nog mest Vittras dag. Hon fick vara hemma först när jag, Shiva, Mia och Viggo träffades ute vid Olahus utanför stan. Vi la upp en jaktprovsliknande träning bestående av två enkelmarkeringar, ett fält med 7 vilt och ett linjetag med kanin. Shiva började. Vi gick fot en längre sträcka och det fungerade väl sådär. Inte snyggt men hon följer hyfsat.

image552

Markeringarna sätter hon utan problem och hon gör även ett starkt sök utan tvekan för något vilt.

image553

Det märktes att hon blev trött efter ett tag då hennes flås blev ljudligare och ljudligare men det verkade inte som om det gick ut över hennes näsa alls.

image554

Linjetaget blev dock bara "sisådär". Jag skickade henne dumt nog mot ett mindre buskage som hon var tvungen att väja lite för och då var hon ju redan ur linje så att säga. Inte så bra tänkt av mig. Det hade aldrig blivit godkänt. Men hon löser det på sök rätt snabbt.

Sen gick vi till bilarna och bytte hund. Shiva in och Viggo ut. Mia kommer troligen skriva och sätta in bilder på det. Här kommer iaf en som jag tycker blev så bra!

image555

Sen när Mia och Viggo blev färdiga så körde jag hem och hämtade Vittra-Kvittra. Shiva fick vara kvar i Mias bil.

Vittra var taggad men fokuserad. Men helt tyst och nosen var igång redan där jag stannade bilen. Det luktade ju klart vilt överallt. Jag gick inte fritt följ med henne så klart efter som hon inte kan det men hon var hyfsat följsam efter en del bökande med fotgåendet. Det finns kanske hopp.... skall ju börja gå kurs på måndag ENBART för att lära oss det *ler*

image556


image557

image558

Jag började med söket med Vittra och tog markeringarna efteråt. Vittra jobbade på oförtrutet hela söket igenom! Inga problem med varken upptag eller avlämningar. Nåja...en kråka var hon lite betänksam mot men tog upp den efter lite stöttning. Men hon jobbar med en otrolig fart och glädje. Det svämmade nästan över i bröstet på mig  emellanåt.

image559

Därför blir bloggen full av bilder på Vittra idag fast det skulle vara Shivas träning i huvudsak. Men jag är GLAD att jag gjorde mig omaket att köra och hämta och lämna hundar så att det inte blev onödig stress för någon av dem innan de skulle jobba. Visst ÄR hon både vacker och duktig lilltjejen? ;-)

image560

image561

Linjetagen med and och kanin gick jag givetvis fram för fort med. Ville prova dold apport först men det fungerade så klart inte. Men efter jag varit och lyft i anden så satt det som en smäck.

image562

image563

image564

image566

image567

Sen kom det roligaste på hela dagen. Det såg sååå kul ut! Hade jag inte haft vittne med mig hade jag inte ens vågat skriva det. Vittra gick omkring helt lös och vi höll på att plocka ihop viltet och eftersnackade lite. Helt plötsligt så går Vittra och sätter sig bakom en hög med fåglar. Hon sitter där helt coolt och bara väntar. Jag sa först lite på skämt att det ser ut som om hon vill bli fotograferad med det hon har hämtat in. Hon har nog sett sådana bilder i Apportören ;-) Men efter ett tag så kändes det faktiskt som om det var så. Ja inte det med Apportören så klart men att hon ville skryta lite med det hon fått in från fältet. Så kunde vi ju givetvis inte låta bli att göra henne till viljes...å märk väl - de är INTE arrangerade! :-)

image568

image569

Dagens Lindström:
image570

Inget nytt...

Skulle träna med vilt idag inför jaktprovet på söndag...så åkte jag på maginfluensa! *grr* Mår betydligt bättre nu på eftermiddagen och har lite trist. Vad gör man då? Tar fram kameran så klart... Inga höjdarbilder men några aldrig sinande motiv och alltid lika motiverade och motiverande modeller .

image545


image546


image547


image548


image549


image550

Dagens Lindström:

image551

Nu hoppas vi servern funkar...

Söndag och Hjärtasjön. Låter det bekant? :-) Idag (i söndags) var jag så nyfiken på hur det gått i de olika rutorna på tjejernas WT i Småland förra veckan. Det såg ju bra ut i placeringslistorna men de sa att de INTE var nöjda *skrattar* De har då höga krav vill jag lova. De hade inte fått reda på resultaten innan de åkte hem och fick vänta tills alla andra också kunde läsa det. De hade känt sig missnöjda med flera moment men fått mer poäng än de trodde. Tur när det är åt det hållet. Fia muttrade nåt om att Sixten skulle få gå lydnad och fot hela dagen och hon höll nästan det också tyckte jag. Sixten gillade inte alls nyordningen :-)

image540
Bister Fia och bister Sixten? ;-)

Det som hade bestraffats hårdast på deras prov var pipande hundar. På walk-upen hade domaren sagt att 90% av dem som nollade i den rutan gjorde det pga pipande. Vilken tur att vi inte åkte dit! ;-) För pep gjorde verkligen Shiva idag. Hon var så stressad att hon t o m mjällade :-( Det var länge sedan sist. Vet inte vad som körde upp henne så. Om det var för att hon var själv hemma igår när Vittra tränade? Eller om det var för att vi sköt mycket förra gången och hon kom ihåg det? Eller om det är för att hon precis gått ur skendräktigheten? (hon är väldigt behaglig och lugn när hon är skendräktig) När vi fikade nere vid vattnet sen såg det ut som det var vattnet hon taggade upp sig på men om det var det hela tiden vet jag inte. Men hon började pipa redan i rondellen i Osby *ler* Så hon var verkligen på gång idag.... Nåväl.


image531

image530


Idag var inte Cecilia och Nolte med och inte Barbro och Julia heller. Men annars var de vanliga samlade plus Kerstin och hennes gula labbe Lina som var med för 14 dagar sedan. Efter en stund om även Mia och Micke med Charlie och började göra några enkla övningar med Charlie som varit konvalescent under en längre tid.


image538
Mycket nöjd Charlie som äntligen fick apportera - jag gissar att han njöt!

image539
Glad avlämning

Vi började med linjetag som var förhållandevis enkla över en äng bredvid vattnet. Vattnet drog en del för Shiva och apporterna låg vid ett träd vid vattenkanten. Men hon badade faktiskt inte då. Jag provade med att stå mycket längre fram när jag gav Shiva tecken så som Gert visade igår och hon tyckte först att det var lite konstigt att jag tittade på henne och skickade åt ett annat håll men efter några gånger så verkade det nästan funka bättre än det brukade. Han har kanske rätt ändå ;-) . Sen gjorde jag ytterligare några linjetag med Shiva på väldigt enkel nivå...synliga och flera i rad. Allt för att träna in det nya tecknet. Sen la jag ut fyra apporter under en liten räddningsbåt som står en bit från stranden och skickade henne på ett rätt långt linjetag men där hon sett att ja la ut dem. Det fungerade utmärkt och jag lät de andra ta in de andra tre apporterna. Sen höll vi fika. Shiva satt som sagt och pep en lång stund och tittade längtansfullt ut mot vattnet och jag gick tillslut och satte henne i bilen istället.


image532

image533

image534
Knähunden Scilla

Därefter fortsatte vi träna linjetag men gick vi ut mer och utnyttjade terrängen och dirigerade upp över ett stengärde upp mot en liten hassellund, det andra målet låg ner för en backe och över en äng i kanten till en tätare skog och den tredje stationen låg vid ett träd ner mot vattnet den också. De andra blåste stopp just innan de kom fram till apporterna för att träna stadgan men sådana cirkuskonster vågar jag mig inte på med Shiva *ler* Jag är glad när hon kommer dit hon skall. Men Scilla såg jag stanna flera gånger fast hon såg en dummy och det får väl betecknas som väldigt lydigt.


image535
Fullt ös och en garanterad 20 poängare?

image536

Shiva gick rakt över stengärdet första gången men vimsade sen omkring till vänster om hassellunden och kom tillbaka tom efter en stund. Jag gick lite närmare och skickade en gång till och då gick hon spikrakt. När jag blåste närsöksignal så såg hon ut som om hon inte riktigt hittade, men det hon gjorde var att hon valde - där låg en rådjursdummy och massa vanliga. Gissa vilken hon tog?? ;-) De andra två stationerna fungerade bättre än det brukade. Jag får nog fortsätta att stå framför henne när jag gör linjetag.


image537
Ingegerd och Olli in action

Den gula labben åkte hem sen och det gjorde även Mia och Micke. Till sist så la vi ut ett sök till oss fyra som var kvar. Fem i närområdet och nerstucket i klippskrevor och nergrävda i snön för att göra det lite klurigare och 6-7 st längre ut i rutan. En del lite upphängda i buskarna. Shiva hämtade först i närområdet och gick sen ut på djupet. Men hon springer omkring där tom och väljer sen att komma närmare och hittar en gömd dummy till. Jag har fått för mig att just i den terrängen så går Shiva ofta tom på djupet. Vet inte om det har med rutan att göra eller om det är för att vi ofta avslutar med det och att hon är trött. Vi bestämde att hon skall få börja med ett sök nästa gång för att kolla det.


image541
Shiva uppbunden medan matte lägger ut (gräver ner) ett sök.

image542

image543

När vi stod borta vid bilarna sen och eftersnackade lite blev jag sugen på att prova några vattenmarkeringar igen. Jag lovade mig själv att inte skälla på Shiva om hon lägger dummyn men vad händer?!? Det går ta mig tusan på automatik! Det är som om jag inte kan styra "morrningen" när hon släpper och skakar sig. Bakläxa igen. Den andra gången så går jag mycket närmare och då får jag den i hand. Får skaffa silvertejp att sätta på munnen nästa gång.


Nästa söndag skall jag på inofficiellt jaktprov i Arrie så då blir det ingen söndagsträning.

Dagens Lindström:

image544


RSS 2.0