...från oss alla - till er alla ett riktigt Gott Nytt År!!!

image242


Årets sista Lindströmmare:
image244

image245

image243

Träning i Hjärtasjön och köp av vedvagnar

Idag var det premiär för Shiva att träna med "gänget i norr". Meritjägarna heter vi i studieförbundets papper ;-) Så nu får Shiva och jag spotta upp oss lite *ler*. Shiva var jätteladdad och njöt av varje sekund. Hon gav järnet i alla situationer. Men stadgan hade farit all världens väg. Sitta kvar?!?!? Vad är det? Inte så att hon knallade så hemskt men gick omkring rätt fritt när hon tex var platsad. Man måste ju hinna med så mycket som möjligt sa hon...

Vi tränade på en helt underbar plats strax innan Lönsboda. Hjärtasjöbaden tror jag att det hette. En underbar gammal gård vid en liten sjö som var så välskött liksom markerna runtomkring den. Riktig gammal urskog med mossa överallt. Tyvärr regnade det mest hela tiden så det blev inga bilder tagna när vi jobbade.

Vi delade upp oss i två grupper varav den ena började med rätt avancerade dirigeringsuppgifter medan den andra gruppen började med ett rätt smalt, men djupt sök mellan två stengärdsgårdar. Fia hade stoppat in dummies i lite hålor och i buskar så inte allt låg på plan mark. Shiva jobbade på bra och det gjorde de andra oxå... ja det var väl ingen tvekan om i vilken grupp vi började i förresten?!?! ;-)


Efter det så kastade vi enkel- och dubbelmarkeringar i en rätt kuperad terräng med en stengärdsgård som hinder i början. Man såg hur taggade hundarna var när de flög över stenarna som om det vore en plan autostrada. Det fanns en lite lägre övergång men flera gånger struntade hundarna i den och flög över närmaste vägen. Man fattar inte hur smidiga de är ibland. En labbehane såg förhållandevis stor och tung ut jämfört med en flatte - men även han flög graciöst över - tillsynes helt utan ansträngning. Sen gick vi ner till sjön och tränade en variant av klockan. Tror att den kallas "fyrkanten" *ler*. Fyra dummies läggs ut i en stor fyrkant och så skickar man hunden på linjetag lite kors och tvärs. Går ju att variera i det oändliga.

Sen blev det otroligt nog lite uppehåll i regnet och vi tog den obligatoriska fikan. Då åkte kameran fram till mina träningskompisars "knorrande". - Det ser ju ut som om vi jämt fikar, sa de. :-)

image235

image236

image237

Efter fikat tränade vi linjetag bakom gården på en äng och några små dungar. Shiva gjorde två linjetag med tre dummies i den ena och två i den andra. Sen gjorde vi en dubbelmarkering var. Shiva är en mycket bra markör men lite sämre på linjetag. Hon måste få synliga dummies och inte för många då hon glömmer de sista ibland.

Jag ser verkligen fram emot att träna där på sommaren oxå då där är hur bra tillgång på vatten som helst.

När jag kom hem såg jag att Vittra varit sysselsatt en bra stund. Hon hade arrangerat sitt tygstycke på ett nytt konstnärligt vis och fått en tredubbel drapering över buringången *ler* Såg riktigt snyggt ut. ;-)

image238

Skönt att hon hittar något att pyssla med när hon saknar matte. Hon och jag åkte direkt ut på Åhusfältet och tränade lite stoppsignal (hon är betydligt bättre på det än Shiva efter bara fyra olika träningstillfällen!) närsök och vanligt sök. Gud vad hon jobbade. Hon börjar sitta mer och mer fast i kast och det är ju skitbra. Några ungar började smälla med nyårsraketer en bit bort efter ett tag och Vittra visade ingen reaktion alls. Det bådar gott inför i morgon.

Sen ringde jag på en annons på Blocket ang några stålvagnar som man kan förvara tex ved i. Pappa följde med och hämtade de tre vagnarna uppe i Lagan strax ovanför Ljungby. Det var precis och precis de tre vagnarna fick plats i vårt släp. Nu vet jag var jag skall göra av min ved när den väl är klyvd...nu det skall bara göras oxå ;-)
image239

Jag klev i mina kängor klockan nio i morse och fick av mig dem i kväll vid åtta när jag tog en fika med en kopp kaffe och skinkmackor hos mina föräldrar... mina fötter började nästa protestera innan kängorna åkte av.

Har ju glömt dagens Lindström några gånger. Här kompenseras det:

image240

image241

Träning på Listers huvud utanför Sölvesborg

Maria och Meia ( och Hannes och Per) var hemma i Sverige och firade jul och passade på att samla ihop lite "Spader Damare" för lite mellandagsrea - förlåt mellandags träning. Det blev lite manfall men närvarande var Maria och hennes familj med Meia, Malin och dotter med Oscar och Zolo, Cattis och Zack, Ia och Kelly och jag och Vittra. För ovanlighetens skull fem bruna flattar och en svart! Häftigt och en ovanlig syn.

Maria hade lagt upp träningen i en helt underbar miljö. Vackert så man häpnade men blåsigt och rätt kallt. Vi träffades på en parkering nedanför strövområdet och hundarna fick hälsa på varandra... det blev ett roligt kaos av hundar. :-)

image221

image222

Man är glad för att man har den ras man har - tror inte att man hade kunnat släppa ihop så mycket hundar i olika åldrar och kön direkt ut från bilarna. Inte de flesta bruksraser iaf.

Vi började med lite linförighet och inkallning. Eller försök till det - Vittra och jag glänste inte precis ;-) Sen blev det dolda markeringar. Alla hundar hade väldigt hög motivation och det blev en del knallningar. Sen gick vi över till att göra ett stort sök i en liten backe med bokar. 22 dummy som de fick hämta två var, sen passivitet och sen jobba igen. Vittra jobbade på bra, det märktes inte att hon var yngst idag (förutom Zolo men han var mest åskådare) Men hon piper lite för mycket i passiviteten så man får gå lite vid sidan om ibland.

image224
Malin och Oscar

image225
Cattis och Zack

image226
Ia och Kelly i full karriär

image228
Maria och Meia

image229
Å Zolo - sötast idag tror jag de flesta var överens om.

Sen var det fika och korvgrillning. Grillen var igång när vi kom upp till samlingsplatsen och det var "vattning" av hundar och även fika för oss tvåbenta. Hannes får väl räknas till oss tvåbenta även om han inte riktigt går på dem *ler* Vittra tyckte han var ljuvlig och ville jämt pussa honom.

image230
Maria, Hannes och faktiskt - Vittra

image231
Maria går iväg med "sin flock". Visst klär hon i att ha flera hundar? ;-)

image232
Kelly friar till Zack efter träningen - han ser mest generad ut ;-)

Efter fikat var det dags för linjetag och långa markeringar. Vi delade upp oss i fler grupper och jag stannade själv med Vittra för att träna stoppsignal, linjetag och höger och vänster. Provade även med första "ut-tecknet" men det var lite konstigt tycket hon...men jag behöver ju inte vara så "hialös"

Sen var alla rätt trötta och lite frusna så träningen avslutades med kaffe och....givetvis de obligatoriska gruppfotona ;-) Många kort blir det... *ler* Men ett blev ju hyfsat. Ovan från vänster: Meia, Zack, och Oscar. Nedan från vänster Vittra, Zolo och Kelly.

image233


Roligast ändå är korten INNAN ordningen infinner sig.... :-)

image234


Tack alla för en rolig träning och samvaro!

Mitt julpyntade hus..

Har jag överdrivit en aning i år... Svara gärna ärligt!Julefrid?

image218

PS. Måste ge tips för att få mer julkänsla. Julspecialen på http://katastrofalaomslag.blogspot.com är extra fin i år ;-)

Starshult igen...

Så var det söndagsträning igen. Idoga "tanter" hela gänget...nästa träningstillfälle är 23 december..... Inte bangar de då heller ;-) Trodde de skämtade med mig men "Icke sa Nicke". Är det söndag så är det träning. *ler*

Träningen gick bra förutom att Vittra blev rätt pipig. Hon är lite för ung för större träningar men det är ju så kul.... Men vi försökte hålla oss lite vid sidan om för det mesta. När vi var själva tränade vi stoppsignal, linjetag, höger och vänster (allt detta för första gången *ler*) men det fungerade faktiskt över förväntan! Roligast var att  jag hade nya smådummiesar med mig till att kasta vid stoppsignalen och Vittra lämnade av dem nästan perfekt. De verkade inte uppfattas som "lika stora skatter" som de vanliga dummiesarna är. Kul! Tillsammans med de andra tränade vi markeringar....vilken fart hon har..:-)

Bildkavalkad från träningen följer....

image204

image205

image206

image207

image208

image209

image210

image211


image217

Det är säkert något fel i huvudet på mig (jo det har jag ju "papper på") och har nog alltid varit... Men Lindströms humor och "icke-jul-känsla" överensstämmer så till den milda grad med mig att jag inte kan hålla mig från skratt - även om han ibland tangerar även mina gränser *ler* Jag får be om ursäkt i förväg ifall jag förstör någons julkänsla...men här kommer iaf ett batteri av julbilder...  :-) Håll i hatten!

image213

image214

image215

image216

....en vecka kvar till jul!

Hundträning

Idag var det debuten för träning i den nya träningsgruppen som håller till i Lönsboda - Killebergs trakten. Vi skulle träna i Starshult...som ligger utanför Loshult...*flinar* Jag visste tusan i mig inte var Loshult heller låg men efter lite direktiv fick jag reda på att det låg mellan Osby och Älmhult. Lite norr om Killeberg. Ute i tassemarkerna alltså ;-) Det är genom Cecilia Bording som jag hört talas om gruppen som tränar varje söndag och jag har varit lite intresserad av att få komma med ett tag och trägen vinner ... ;-)

Det var egentligen avslutning på hundkursen nere i Västra Hoby som jag gått med Shiva men då hon löpte och då Mia fick förhinder att åka dit idag valde jag att åka norrut istället. Det var verkligen inget lockande väder  men med regnkläder fungerade det trots allt. Vittra var het på gröten och tyckte det var kul att det ääääntligen hände nåt roligt. Det är ju några veckor sedan hennes båda kurser tog slut. Hon var lite extra pipig och het men det lugnade ju sig något under dagen. Det blev lättare och lättare att bryta hennes fixering när de andra hundarna jobbade. Där var en goldenhane i samma ålder som Vittra så vi var i gott sällskap. Vittra är ju annars lite för ung för avancerad träning tycker jag. Men vi anpassade övningarna till deras kapacitet. Det var en helt underbar miljö att träna i. Det var en hel kedja av sammanhängande kohagar i kombination med skogsbackar som vi var i och någon sa när vi gick in där att spåren såg rätt färska ut men vi kom fram till att inga kor sågs till och de var troligen inte ute så här års.

De mer avancerade hundarna gjorde dirigeringar och linjetag som jag är lååångt ifrån med både Shiva och Vittra. De skickade rakt fram, stoppade och skickade höger eller vänster rätt genom små öppningar i stengärdena som omgav varje mindre hage. Vittra och goldenvalpen gick istället till ett passage mellan några hagar med stengärden på båda sidor. Perfekt ställe att börja med linjetag på. Det fanns inga alternativa vägar för hundarna att ta och man kunde "trycka" ut dem rätt långt då det som sagt bara fanns rakt fram att välja på. Vittra var duktig och tog dubbla dummies på linjetagen och jag fick som sagt ut henne rätt långt. Jag lyckades dessutom få henne att inte byta - även den gången då hon sprang över den första två gånger. Nöjd med det faktiskt men mindre nöjd med att jag fick ha koppel på henne för att hon inte skulle tjuvstarta. Hon var bra het i början. Efter våra linjetag la vi ett enkelt sök med fem dummies för att få ner tempot lite på Vittra. Golden började men busade mest runt och ville inte komma in med dymmyn först. Matte bröt efter två och Vittra hämtade de kvarvarande tre. Hon har inga vackra avlämningar hon heller men kommer direkt in med dem. Hon väljer själv att oftast sätta sig ner vid avlämningen - troligen för att hon då kan vända mig ryggen. Det ser rätt illa ut.

Sen gick vi upp till de andra igen som då började med ett sök uppe i en skogsbacke. De skulle göra en mer avancerad övning med sök i kombination med markeringar men de små fick göra det mycket enklare. Först hämtade Vittra två på söket sen fick hon göra en enkelmarkering. Lätt som en plätt förutom avlämningarna. När alla var färdiga där var det fika! Hundarna varvade ner direkt och såg ut att njuta lika mycket som vi av pausen och fikat. Skönt att se att det inte bara är jag som fikar tillsammans med hundarna ;-) Där serverades pannkakor, mackor och kakor *ler*

image199

Vädret var som sagt inget vidare men med rätt kläder och lite filtar etc blev det rätt mysigt. Jag hade till och med kommit ihåg att ta med en fäll för utomhusbruk till Vittra som jag köpt för över tio år sen. Men det vet i sjutton om hon uppskattade det efter förtjänst :-)

image200

Mitt i fikan så hörde vi plötsligt ett vrål av massa kossor. Snett nerifrån ena hagen (där vi oxå gått in)  kom 60 -70 kossor springande i full karriär. Då blev det fart på oss kärringar kan ni tro! :-) Jag blev nog mest ställd och tänkte inte så mycket, men många hade ju huvudet på skaft och samlade snabbt ihop dummies och annat. Jag fick bara med mig Vittra och min ryggsäck . Jag fick för mig att mina dummies låg mitt ute i den hagen korna kom i och jag hade INGEN tanke på att springa in och hämta dem. *ler* Vi gick längre in i systemet med hagar och upp på en backe. Då såg jag att det var folk med och organiserade "tjurrusningen" och de hade även hundar med sig för att driva flocken dit de ville. Det var en mycket vacker syn att se dessa hundar arbeta. Utan dem hade de inte fått ordning så snabbt på djuren.


image201
Här syns en del av flocken i den hagen där vi tränat dirigering tio minuter tidigare

Ingegerd hade lyckas få med sig mina dummies så jag slapp gå tillbaka och hämta dem senare. Korna var på väg längre in i systemet med hagar och passerade så småningom den hagen med skogsbacken vi satt och fikade i. Vi tittade på med viss spänning då det inte fanns något mellan oss och kossorna utan vi fick helt lita på att männen och hundarna klarade av att hålla dem samlade - vilket de oxå gjorde.

image202


En del av träningskompisarna var så korädda att de gick till bilarna via en annan väg medan flera av oss andra fortsatte träna markeringar i trygghet bakom backen. Vittra och jag på betydligt kortare avstånd än de andra givetvis. Jag hade fortfarande Vittra med koppel runt halsen men hennes tendenser att knalla var betydligt mindre. Hon satt snällt och väntade på kommando. Hon pep lite när de andra jobbade men jag gick bort en bit och la ut några dummy till som hon fick hämta och tränade avlämningar samtidigt. Det fungerade bättre med min handske men även bättre med dummy än tidigare på dagen. Får lägga ner mer krut på det. Det var trevligt att träna med nya personer då man alltid får nya tips och idéer.

Dagens Lindström:
image203


Bursnack...

Nu är det en trist tid på året... Händer inte så mycket kul. Kommer inte kunna gå färdigt kursen på söndag då Shiva löper. Kanske Vittra inte hinner börja så jag kan ta med henne istället. Hon behöver lite stimulans...även om hon jobbar lika mycket som matte nu för tiden dvs 4 timmar om dagen. Varje förmiddag så har hon dragit in ett skynke som är ca 10 meter in i buren. Jag har haft det dubbelvikt över burarna för att det skall bli mer som en koja eller gryt för att det skall bli mer mysigt och avslappnande där inne. Men Vittra ser det numer som ett dagligt arbete att få in den inne i buren. *ler* En dag hade hon haft ett väldigt göra och det stoppade väl halvvägs. Då fick hon tag i en annan ända (hur gör hon?) så hon drog in den andra halvan på ett annat ställe...sen fastnade den oxå *fnissar* Den dan var hon helt slut när jag kom hem :-)

image197
Från i natt för ovanlighetens skull - hon brukar sova hela nätterna. OBS ingen arrangerad bild *ler*

Jag har försökt lägga in ett påslakan inne i buren som jag använt ett tag för att min lukt skall vara där och ge henne lite trygghet. Vet inte om det fungerar men det går inte att ha mer än en dag för hon välter eller tar sönder vattenskålen/upphängningen varje dag så allt i buren blir blött dagligen, sen får lakanet torka en dag. Jag lagar upphängningen (som var i metall men drogs sönder) med plaststripes varje dag men det går ju klart av igen. En gång hade hon fått tag i plastbandet och dragit åt hållaren! Hon är finurlig. Då var hållaren lagom till ett ägg istället för en vattenskål. Starka tänder har hon iaf.

image198
Det var förmodligen fel teknik i natt efter som den fastnade.... men visst är det smala hål som hon lyckas få in den i?

Men trots att jag sprutar DAP feromoner på fällarna varje dag är hon förmodligen inte så lugn på hela förmiddagen. Men hon gnäller och skäller inte längre när jag kör iväg nu längre. Tuggben och leksaker är ointressanta i buren men hämtas därifrån så fort hon kommer ut ur buren. Men visst blir de lugnare när de löpt första gången Kia? *ler* Snälla Vittra - börja nu :-) Det som är skönt är trots allt att hon gör ju inte illa sig och inget går sönder längre (mer än en nonspill i plast - dumt!) så det här får väl fortgå som det gör nu. Jag är ändå betydligt mycket lugnare när jag kör iväg och när jag kommer hem nu än tidigare.

Lindström är sekundsnabb...

image195

tar en bonus idag oxå...i färg dessutom

image196

RSS 2.0