Workingtest-träning i Låkhult

Idag for vi iväg till den verkliga obygden. ;-) Försök hitta Låkhult om ni kan *ler* Ett bra tips är att börja norr om Lönsboda. Jag kollade Eniro igår och såg till min förtjusning att det låg väldigt nära Hässleholm *ler* Men Annalena såg frågande ut när jag påpekade detta och sa att jag menade nog Hässlehult som låg "granne" men icke sa nicke. Hässleholm ligger bara en bit bort. Kanske det är Eniro som hittar på hyss eller så är det ännu mindre än Låkhult som väl var ett hus ;-) Sätter in Enirokartan för att jag inte vill ge mig *ler*

image369

Även namnen på de omkringliggande ställena klingar väl gott i munnen?

Nåväl. Det var en spännande dag som vi alla sett fram emot och den blev lika bra som iaf jag vågat hoppas på. Härlig mark, trevliga hundar och glada hjälpsamma människor. Kan det gå fel? Vi började med lite samling för att gå igenom hur träningen var upplagd. Annalena hade funderat på alla övningarna och dessutom gjort det i olika klasser då där var både Nkl, Ökl och Ekl hundar. Nkl - hundarna kallas alltid för "de små" och man vågar ju knappt knysta att Shiva fyller 4 år i morgon :-) Men går man två år i varje klass så tar det tid...

image370
Det var även idag golden-dominans och det utökades med goldentik idag. Vackert namn hade hon oxå och jag tror att det stavades Sheeva?

image371

image372

För att öka spänningen och nerven i det hela hade Cecilia önskat lottdragning för i vilken turordning man skulle starta. Fia som även hon var dagens stora organisatör fixade med lotterna. Cecilia fixade med lottningen.

image373
Tror Cecilia försökte köpa sig ett bra startnummer?

Vi började med att hundarna i de övre klasserna startade två och två. En markering kastades och hunden skickades på en dold dirigering. Hund nummer två fick hämta markeringen. Sen skiftades turordningen. Markeringen var samma men dirigeringen var olika svår beroende på hur långt hundarna kommit. Nkl hundarna dvs Shiva och Julia fick var sin enkelmarkering. Shiva fixade sin helt okey. När de var på väg in lades där ut en dummy på samma ställe som fick hämtas på linjetag. Shiva gick faktiskt som på linje men förbi dummyn och vek av lite senare och sökte upp den på tillbakavägen.

Sen skulle de andra hundarna göra någon kombination av sök och markering men då det skulle skjutas samtidigt valde jag att gå bakom kullen där vi hade våra grejer och skulle fika längre fram. Dels skulle vi använda sökrutan till oss oxå senare men utan markeringar utanför rutan, och dels för att Shiva taggar upp så vid skott. Jag ville inte att hon även skulle eggas av att se de andra jobba efter skottet.

image381

Sist startade Shiva och Julia. Det låg tio dummies ute och de turades om att ta in en och vara passiva varannan apport. Shiva hade inga problem med att gå ut djupt idag men hon går ut på en konstig linje...som om hon tror att det är linjetag då oxå. Men efter en bit börjar hon söka i slag som vanligt. Jag får nog försöka göra större skillnad i hur jag skickar henne för att markera skillnad? Men hon fick in sina fem utan problem. Första gången hon fick ge sig ut så sprang hon så hon nästan välte. Hon har så bråttom så bråttom.

image374
Shiva på väg in med apporten

Sen delade vi upp oss i två grupper för att göra markeringar. Min grupp var på en äng utan några specifika hållpunkter att hänga upp minnet på. Svårt för hundarna att bedöma avståndet oxå då terrängen var lite skiftande. Vi gjorde en enkel och en dubbelmarkering till våra fyra hundar. Fias Sixten är en riktig fena på markeringar. Han tar max ett par decimeter "fel" i sitt första "förslag" när han skall hämta men då löser ju både hans näsa och ögon resten. Helt otroligt. Jag tycker det är bra om det slår på några meter i svår terräng och hundarna löser ju även det för det mesta, men Sixten är som sagt max ett par decimeter ifrån - suveränt!

Sen ökade vi svårighetsgraden på markeringarna och kastade in i en våtmark med vassliknande vegetation. Betydligt svårare och vi gjorde bara enkelmarkeringar. Men för att ytterligare prova lyckan så backade vi sen bak en bra bit så nedslagsplatsen dessutom var lite skymd bakom en mindre kulle. Men de flesta satte det oxå utan större besvär. SEN gjorde vi det ännu tuffare. Här kom det in stadga och lydnad med i bilden och gissa vem som sprack då? ;-) Vi la ut 8 dummiesar ute i lite högre vegetation - alla hundar fick se när vi la ut dem. Sen kastade vi enkelmarkeringar i en annan ände på ängen och skickade hunden på dirigering i det höga gräset...alla utom Shiva löste detta galant men Shiva försökte få sin tröga matte att fatta "kärring - du pekar åt fel håll". Men efter en ordentlig tillsägning gick hon faktiskt på linjetaget och apporterade en dummy och fick sedan hämta markeringen.

Sen tog vi en välbehövlig fika. Annalena hade arrangerat en "Låkhults-kokplatta" som hon kokade Bullens korv på. En stubbe. En helt fantastisk anordning. En granstubbe som det var sågat en stjärna i och som fylldes med spån i spåren för att sätta fyr med. Helt genialiskt!

image375
Så här såg den ut innan den sattes fyr på.

image376
Så här såg det ut när det var färdigkokt. Min kamera saknade batteri men Annalena skickade denna bilden. (Det är dessutom hon som högg huvudet av sin man - inte jag ;-)

image377
Visst är den dessutom väldigt vacker när den brunnit ett tag?

Vi hade dessutom lite fest för Ingegerd som fyllt jämt förra månaden. Visst var det 50? En prinsesstårta hade införskaffats dagen till ära och det var sannerligen ingen dum fika med bullenskorv med bröd och prinsesstårta efter det. Så tycker jag vi skall ha det varje söndag!

image382
Inte helt enkelt att fixa med tårta ute i naturen

Annalena fick lite blommor och blader för att hon organiserat dagen och Scilla fick ett par rådjursdummies för att hon inte fick vara med (då hon löpte) men hon fick ut och lufta sig i slutet.

image378
Bild från Annalena

image379
Så här nöjd blev Scilla

Efter fikan så skulle vi göra en walk-up. Alla hundar på linje och en drös med apporter låg på tre "öar" bakom oss. Det sköts och kastades och hundarna fick  hämta efter förmåga. Många valde att hämta dirigeringarna men andra markeringarna. Shiva tittade flera gånger på skytten och missade markeringen men lärde sig snart att titta på rätt håll. Måste lära in ett kommando för att "markera" och förmodligen även riktningsanvisa den. Annars kommer hon att missa flera markeringar. Cecilia tyckte iaf att Shiva var dagens gladaste hund! När hon äntligen fick hämta sin första dummy i walk-upen så hoppade hon in med den och sprang först bort till kastaren och frågade om han ville ha den i pur glädje. Nyttig övning och konstigt nog är Shiva tyst när det skjuts när hon tror att hon har en chans att få hämta. Det är ju bra.

Sammanfattningsvis var det en härlig dag även om det var lite kallt. Bra mark med många möjligheter, en ynnest att komma till ett färdigtänkt koncept och trevliga hundar och människor. Stubbavärmd korv går inte av för hackor heller!

Tack alla!

Dagens Lindström och en annan variant av korv:
image380

Kommentarer
Postat av: Mia

Älskar att komma hem efter träningen och läsa din blogg! Visst var det en bra dag!
Mia

2008-02-17 @ 18:05:50
Postat av: Carina

Kul även när kommentarerna trillar in innan man hunnit skriva färdigt bloggen *ler*

2008-02-17 @ 18:18:53
Postat av: Ingela

Vilken härlig dag ni haft! Hoppas du lärt dig hur man gör stubben så du kan visa oss, för den kan man ju ha användning för den var häftig.
Vi har varit på spaniel träning i dag (smög med en flat;))och kopplat av, behövde det efter våran helg:=)

2008-02-17 @ 20:14:47
URL: http://tessietosingsdagbok.blogg.se
Postat av: Annalena

Tack alla trevliga hundmänniskor som hittat hit till Låkhult, så många bilar har inte kört på denna väg den senaste månaden som idag. Jag hade fel vad det gäller Hässleholm det är nästan grannställe och är ett hus, (hur kunde jag missa det;-)) Låkhult består faktiskt av fyra hus (tre fritidshus).

2008-02-17 @ 22:11:22
Postat av: Sara

Vilken fantastisk "kokplatta"!!! Har aldrig vare sig hört talas om en sån eller sett en. Och visst blev den till ett litet konstverk i sig. Vad härligt ni verkar ha haft det, roligt att Shiva har så kul!

2008-02-17 @ 22:27:41
URL: http://pojkarnavov.webblogg.se
Postat av: Kia

Vilka härliga bilder på "riktiga golden"
Kia

2008-02-18 @ 10:22:08
Postat av: ia

Kokplattan har jag aldrig sett förut och jag ska vara scout, ju nu på gamla dagar naturmänniska.

2008-02-18 @ 12:02:51
URL: http://kellybrown.blogg.se
Postat av: Wallander

Workingtest, det verkar svårt... undras om jag når fram till ett sådant någongång? Men grillen var fin och jag hade säkert gillat det som grillades på den oxå!!!

2008-02-18 @ 22:49:43
URL: http://wallander.blogg.se
Postat av: flattematte

Åhhh vad jag blir sugen på att träna hund!! Det är ju så kul när man är ett glatt gäng som tränar tillsammans! Även jag är scout och jag har inte heller sett denna fenomenala uppfinning förr...

2008-02-22 @ 11:05:10

Lämna fotspår här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0